Dokonalý makový koláč s drobenkou
Makový koláč: 280g hladké mouky, 140g cukru, 1 lžička kypřícího prášku, 150g rostlinného másla/margarínu, kůra z 1 citronu, špetka soli. Maková náplň: 100g mletého máku, 350ml rostlinného mléka, 40g cukru, 1 lžíce kukuřičného škrobu, 90g malin, 2 lžíce chia semínek
🌿Troubu si předehřejeme na 180 stupňů, formu o průměru 20cm si vymažeme tukem, nebo vyložíme pečícím papírem.
🌿Do mísy nasypeme mouku, cukr, kypřící prášek, špetku soli, nastrouhanou kůru z citronu a změklé rostlinné máslo, rukama zpracujeme do těsta.
🌿Zhruba 2/3 těsta rozprostřeme nejlépe rukama do formy, nezapomeneme i na okraje a dno propícháme vidličkou, aby se nám těsto nenafouklo.
🌿Rostlinné mléko, mák, škrob, chia semínka a cukru přivedeme za stálého míchání k varu a krátce povaříme dokud směs nezačne houstnout. Potom vmícháme maliny a stáhneme z plotny.
🌿Makovou náplň rozetřeme na těsto a zbytek těsta rozdrobíme jako drobenku na mák. Pečeme cca 45 minut.