Jak udělat domácí zeleninový bujon do zásoby
27. dubna 20251 194
Recept na Domácí bujónové kostky 🥦🥕🍠🟨: 🔗Ingredience: * 1 kg různé zbylé zeleniny (slupky z mrkve, stonky brokolice, listy květáku, měkká zelenina, cibule, pór, houby atd.) * 4 stroužky česneku * 1 lžička soli * Bylinky a koření * Sůl a pepř * Olivový olej
Postup 🥣:
1. Seber všechny zbylé zeleniny a ujisti se, že jsou čisté a jedlé.
2. Zeleninu nakrájej na menší kousky.
3. Orestuj ji na 2 lžících olivového oleje, dokud se většina vody neodpaří.
4. Nech zeleninu trochu vychladnout.
5. Do mixéru dej uvařenou zeleninu, česnek, koření, bylinky, sůl a pepř.
6. Směs rozmixuj na hladkou pastu.
7. Vylož menší nádobu pečícím papírem. Nalij na něj zeleninovou pastu a rovnoměrně ji rozetři.
8. Vlož do mrazáku a nech zamrazit, dokud není směs ztuhlá.
9. Vyjmi ztuhlou zeleninovou pastu z plechu a nakrájej na kostky.
10. (Volitelné) Každou kostku zabal do pečícího papíru nebo ji ulož do vzduchotěsné nádoby. Kostky uchovávej v mrazáku.