Jednoduché a rychlé recepty bez masa k obědu nebo večeři
Kuskus se zeleninou a cizrnou: 🔗100g kuskus 1 lžíce přepuštěného rostlinného másla 1 cibule 1 lžička cukru 2 lžíce balzamikového octa 3 stroužky česneku 1 červená paprika 1/2 cukety 1 lžička kurkumy 400g cizrny v plechovce sůl, pepř vegan feta 🌿Kuskus osolíme a zalijeme vařící vodou na 100g kuskusu cca 200ml vody, přiklopíme pokličkou a necháme zhruba 10 minut. 🌿Ve větší pánvi rozehřejeme přepuštěnné máslo a otestujeme na něm cibuli dokud nezměkne. Přidáme cukr a balzamikový ocet, restujeme další 3 minuty. 🌿Přidáme nakrájený česnek, červenou papriku a cuketu. Smažíme 10 minut na středním plameni, dokud se zelenina neuvaří. Podle potřeby můžeme podlít trochou vody. 🌿Mezitím z plechovky cizrny slijeme vodu, propláchneme a smícháme s kurkumou. 🌿Kuskus promícháme a smícháme s cizrnou a zeleninou, dochutíme solí a pepřem. 🌿Podáváme třeba s čerstvou petrželkou a vegan řeckým sýrem.
2.Recept na Zeleninové placky: 🔗100g mrkve 100, brokolice 100g cukety 120g cizrny z plechovky 125g hladké mouky, 185g uvařeného kuskusu 300ml vody 2 lžíce lněných semínek sůl, koření podle chuti 🌿Nastrouhanou mrkev, cuketu a nakrájenou brokolici dáme do mísy, přidáme cizrnu z plechovky, uvařený kuskus, nebo třeba quinou, hladkou mouku, vodu, lněná semínka, sůl a koření dle chuti smícháme dohromady. 🌿Na oleji smažíme placky z každé strany dokřupava, nebo je můžeme lehce osmažit, aby se zatáhly a pak přendat do horkovzdušné fritézy. 🌿Podáváme třeba s jogurtovým tipem.
3.Recept na Rychlé květákové kari s červenou čočkou: 🔗Na 4 porce: 2 lžíce oleje 2 stroužky česneku 1 květák 1 cibule 3 mrkve 150g červené čočky 1 plechovku rajčat 1 plechovka kokosového mléka 1 lžička soli 2 lžičky kari 1/2 lžičky sušeného zázvoru 🌿Na oleji osmažíme cibuli, potom přidáme česnek a smažíme další 2 minuty. Potom přidáme nastrouhanou mrkev, čočku, kari, sušený zázvor a sůl. 🌿Přilijeme plechovku rajčat, kokosové mléko a promícháme, nakonec přidáme květák rozdělený na růžičky a vaříme 15-20 minut pod pokličkou. 🌿Dochutíme podle sebe a podáváme třeba s rýží.
4.Recept na krémové fazole: 1 plechovka máslových fazolí 1 cibule 4 stroužky česneku 1-2 lžíce krémového rostlinného sýru sůl, pepř, petrželka Na oleji osmažit cibuli i česnek, potom přidat cherry rajčata a nechat chvilku opéct, vidličkou trochu zmáčknout, aby z nich vytekla šťáva, přidat bílé fazole z plechovky (neproplachovat, přidat i s nálevem (máslové), ale klidně i ty menší můžou být, nechat chvílí povařit, přidat 1-2 lžíce krémového sýru( přidala jsem od violife), sůl pepř, petrželku, nebo klidně bazalku a je hotovo, podávám s chlebem.😊
5.Recept na Gnocchi s omáčkou ze sušených rajčat: 🔗1 stroužek česneku 1 malá cibule 200g sušených rajčat naložených v oleji 200ml pasírovaných rajčat 1,5 lžíce rajčatového protlaku 100ml rostlinné smetany 1 lžička chilli vloček sůl, pepř, trochu cukru 400g veganských gnocchi 🌿V mixéru rozmixujeme česnek, cibuli, sušená rajčata i s olejem, rajčatovou passatu, rajský protlak, rostlinnou smetanu, chilli podle chuti, sůl, pepř a trochu cukru. 🌿Gnocchi můžeme buď uvařit ve vodě podle návodu, já jsem je, ale dala i s omáčkou na pánev a zatímco se omáčka prohřívala se gnocchi v ní uvařily doměkka. Podle potřeby můžeme omáčku zředit trochou vody.
6.Recept na Zeleninový guláš bez masa: 🔗160g cibule 2 mrkve 3 stroužky česneku 4 brambory 1 větší paprika 340g zeleninového vývaru 30 ml suchého červeného vína 1/2 plechovky rajčat sůl a pepř podle chuti, paprika 🌿 Všechnu zeleninu si nakrájíme na větší kousky. 🌿 Zeleninu přendáme do hrnce a zalijeme polovinou vývaru, osolíme a přivedeme k varu. Jakmile nám guláš začne bublat vaříme ho přibližně 8 minut do té doby než se nám vypaří většina tekutiny. 🌿Přidáme brambory, papriku ( já přidávám sladkou, ale může být i gulášová), červené víno a vaříme další 3 minuty. 🌿Nakonec přidáme sůl, pepř a zbytek vývaru. V případě potřeby můžeme přidat více vývaru, nebo vody. Vaříme do té doby než nám brambory změknout. O