Jednoduchý domácí mazanec pro začátečníky. Zvládne ho opravdu každý
Recept na Mazanec pro začátečníky:
🔗380g hladké mouky, 100g cukru, 75g rostlinného rozpuštěného másla (Naturli, Alsan…), 60 ml rostlinného oleje, špetka soli, ½ čerstvého droždí 1 lžíce rumu, cca 100ml rostlinného mléka podle konzistence těsta, rozinky a mandle podle chuti
🌿 Do trošky vlažného mléka (cca 20-30 ml) rozdrobíme droždí a necháme chvilku (alespoň 15 minut) vzejít. Mouku si prosejeme,
🌿 Do mísy k mouce přidáme cukr, rozpuštěné máslo, rostlinný olej, špetku soli a droždí. Podle chuti přidáme rozinky a nasekané mandle (nebo plátky). V robotu, nebo ručně zpracujeme těsto, po troškách přiléváme rostlinné mléko.Těsto by se nemělo lepit.Necháme nakynout na teplém místě ( zdvojnásobí svůj objem). Vykynuté těsto rukama zpracujeme a vytvoříme bochánek, necháme ho ještě nakynout na plechu (30minut-1h), který je vyložený pečícím papírem. Mazanec pomažeme rozpuštěným máslem a posypeme plátkami mandlí.
🌿 Pečeme na 180 stupňů zhruba 30-40 minut podle trouby. Kontrolujeme špejlí. Upečený, ještě horký mazanec můžeme pomazat rozpuštěným máslem s troškou rumu.