Německé veganské perníčky lebkuchen
🔗250g hladké mouky, 150g jemného třtinového cukru, 4 lžičky perníkového koření, 1 1/2 lžičky prášku do pečiva, 2 lžičky kakaa, 40g javorového sirupu, 20ml rostlinného oleje, 60ml sójového mléka
Na citronovou polevu: 125g moučkového cukru, 30ml citronové šťávy,nebo 200g hořké čokolády
🎄Nejdříve doporučuji přes sítko prosít mouku ,kakao, perníkové, koření a prášek do pečiva do mísy.Přidáme třtinový cukr a všechny sypké ingredience smícháme dohromady.
🎄Ve druhé míse smícháme sójové mléko, olej a javorový sirup.
🎄Mokré ingredience vlijeme do sypkých a vytvoříme těsto (nejlépe se to dělá rukama, těsto je poměrně tuhé). Těsto necháme v chladu přes noc uležet.
🎄Troubu si předehřejeme na 180 °C, na lehce moukou poprášené pracovní ploše vyválíme plát silný přibližně 6mm. Vykrajovátkem na cukroví vykrajujeme tvary, které přeneseme na plech vyložený pečícím papírem.
🎄Pečeme 8 minut a necháme vychladnout.
🎄Na citronovou polevu utřeme citronovou šťávu s moučkovým cukrem, namočíme do ní vrch perníčku a necháme ztuhnout.
🎄Pro čokoládovou polevu rozpustíme ve vodní lázni hořkou čokoládu (můžeme přidat trošku kokosového oleje) a perníčky do ní namáčíme a opět necháme ztuhnout.
🎄Lebkuchen uchováváme v chladu.