Nepečený dort s banány a karamelem
15. září 20246 689
Veganský Banoffee dort 🍌🍰 Ingredience: 750 g veganských sušenek (např. Lotus) 225 g veganského másla Na karamel: 250 g cukru 200 g rostlinné smetany 100 g veganského másla špetka soli Ostatní: cca 550 g banánů 400 g rostlinné smetany ke šlehání Postup: Příprava základu: Sušenky rozdrťte na jemno. Nejlépe to jde v mixéru, ale pokud nemáte, vložte sušenky do sáčku a rozdrťte je válečkem. Rozpusťte veganské máslo a smíchejte s rozdrcenými sušenkami. Dobře promíchejte. Směs rozprostřete na dno formy (∅ 26 cm) a pomocí lžíce vytvarujte rovný povrch. Dejte chladit. Příprava karamelu: Na mírném ohni rozpusťte cukr, dokud se nevytvoří karamelový sirup. Nemíchejte, může to chvilku trvat. Přidejte rostlinnou smetanu a opatrně míchejte, směs bude hodně bublat. Jakmile se vše spojí, přidejte veganské máslo a špetku soli. Směs krátce zahřívejte, ale nevařte příliš dlouho, aby karamel nebyl příliš tuhý. Dokončení dortu: Rostlinnou smetanu vyšlehejte dotuha, můžete dosladit moučkovým cukrem podle chuti. Banány nakrájejte na silnější plátky. Na sušenkový základ rozložte banány, potom nalijte karamel a navrch rozetřete šlehačku. Na šlehačku můžete nastrouhat čokoládu na hoblinky.