Rychlé Recepty: 5x oběd nebo večeře do 20 minut
19. ledna 20252 412
- Recept na Máslové fazole se špenátem a sušenými rajčaty: 🔗Co potřebuješ? * 400 g konzervovaných fazolí (bílé nebo máslové) * 1 velká červená cibule * 100 g čerstvého špenátu (nebo mraženého) * 150 ml rostlinné smetany (sójová nebo ovesná) * 100 g sušených rajčat * 2 lžíce olivového oleje * Sůl a pepř podle chuti Jak na to? 1. 🧅 Rozehřej olivový olej na pánvi a přidej cibuli. Smaž, dokud nezměkne a nezíská zlatou barvu (3-5 minut). 2. 🍲 Přidej propláchnuté fazole a sušená rajčata, vař další 2-3 minuty. 3. 🌿 Vhoď čerstvý špenát a míchej, dokud nezvadne. Pokud máš mražený, postupuj podle obalu. 4. 🥛 Přilij rostlinnou smetanu a vše promíchej. Nech chvilku povařit, aby se chutě spojily. 5. 🧂 osol a opepři podle chuti. 2.Rychlé a chutné krémové citronové gnocchi s hráškem: Ingredience: * 500 g gnocchi * 100 g mraženého hrášku * 1 cibule * 4 stroužky česneku * 1 citron (šťáva i kůra) * 1/4 kostky zeleninového vývaru * 1 lžíce nutričního droždí nebo rostlinného parmezánu * 100 ml rostlinné smetany * Olivový olej, sůl a pepř podle chuti Postup: 1. Na olivovém oleji opékej nakrájenou cibuli 3–5 minut, dokud nezměkne, poté přidej nasekaný česnek a smaž ještě 1 minutu. 2. Gnocchi vař 2 minuty, než je scedíš, pokud máš čerstvé tak je nemusíš vařit, ale jen přidat do omáčky, aby se prohřály. 3. Do pánve přilij smetanu, přidej 1/4 kostky vývaru a mražený hrášek. Dobře promíchej. 4. Vmíchej scezené noky a trochu vody , aby vznikla krémová omáčka. 5. Přidej lahůdkové droždí nebo parmezán, dochuť solí, pepřem a čerstvou citronovou šťávou. 3.Čočkový Dahl: Ingredience: * 1 cibule, nakrájená * 4 stroužky česneku, nasekané * 1 červená chili paprička, nakrájená (semena odstraněna pro méně pálivosti) * 1 lžička kurkumy, kmínu a koriandru (každé) * 1/4 lžičky muškátového oříšku * 1 lžička mleté papriky * 2 lžíce rajčatového protlaku * 400g červené čočky, propláchnuté * Cca 700ml zeleninového vývaru (začni s méně a přidávej podle potřeby) * 1 plechovka kokosového mléka * Šťáva z 1 limetky * Sůl a černý pepř podle chuti Příprava: 1. Na pánvi osmaž cibuli dozlatova, pak přidej česnek, zázvor a chilli. 2. Přidej koření a rajčatový protlak, promíchej a nechej chvíli rozvonět. 3. Přidej čočku a vývar. Vař, dokud čočka nezměkne (asi 20 minut). 4. Nakonec vmíchej kokosové mléko a limetkovou šťávu.Osol a opepři. Podávej s rýží nebo naanem 4.Cizrna v pikantní omáčce: Na 2 porce: 1 plechovka cizrny 4 lžíce rajského protlaku 5 lžic pomerančového džusu 1/2 lžíce kukuřičného škrobu 120ml vody 1 lžíce tamari, nebo sójové omáčky 2-3 lžičky cukru 1 lžička pálivé omáčky 1/2 lžíce oleje 2 stroužky česneku 1/2 lžíce arašídového másla basmati rýže 🌿V misce smícháme rajský protlak, pomerančový džus, kukuřičný škrob, vodu, tamari, cukr a pálivou omáčku. Vše smícháme dohromady. 🌿Na oleji osmažíme najemno nakrájený česnek, přidáme propláchnutou cizrnu a smažíme zhruba 2 minuty. 🌿Promícháme omáčku a vlijeme ji do pánve. Přivedeme k varu a přidáme arašídové máslo, povaříme zhruba 1 minutu. 🌿Servírujeme s rýží. 5.Pečené gnocchi s pestem: 400g gnocchi 100g žampionu 1 červená cibule 1 paprika 1 cuketa 1 uzené tofu 1 lžíce oleje 1 lžička provensálského koření sůl, pepř 2-3 lžíce oblíbeného pesta 🌿Zeleninu si nakrájíme, můžeme použít jakoukoli zeleninu máme doma v lednici. 🌿Gnocchi společně se zeleninou dáme na plech, postříkáme olejem, osolíme, opepříme, přidáme provensálské koření a pečeme na 180 stupňů 20 minut. 🌿Po upečení smícháme s pestem a podáváme třeba s veganským sýrem.