Vláčné veganské čokoládové muffiny
Recept na Vláčné Čokoládové Muffiny s jogurtem:
🔗 Na cca 10 muffinů: 210g hladké mouky, 40g kakaa, 120g cukru, 2 lžičky kypřícího prášku, 1/4 lžičky jedlé sody, špetka soli, 240ml rostlinného mléka ( ráda používám sójové), 80g rostlinného jogurtu, 60ml oleje, 1 lžička jablečného octa ( nebo citronové šťávy), 2 lžičky vanilkového extraktu, 90g nasekané hořké čokolády
🌿 Troubu si předehřejeme na 220 stupňů.
🌿 V jedné míse smícháme hladkou mouku, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu a špetku soli.
🌿 Ve druhé míse smícháme olej, rostlinné mléko, vanilkový extrakt a rostlinný jogurt. Tekuté ingredience vlijeme do sypkých a smícháme v těsto.
🌿 Nakonec do těsta nasypeme nasekanou hořkou čokoládu, nebo čokoládové pecičky ( necháme si trochu na ozdobu).
🌿 Plech na muffiny si vyložíme košíčky, nebo vymažeme olejem a lžící, nebo dávkovačem na zmrzlinu naplníme muffiny, které můžeme posypat hořkou čokoládou. Pokud chceme, aby nám muffiny hezky vyskočili, naplníme plech na muffiny jen z půlky. To znamená pokud máme plech na 12 muffinů, upečeme jich jen 6. Tím se mezi ně dostane více tepla a hezky vyskočí.
🌿 Muffiny pečeme 5 minut na 220 stupňů a potom troubu stáhneme na 180 a dopečeme zhruba dalších 12-15 minut. Muffiny zkontrolujeme špejlí a necháme je zhruba 5 minut v plechu a až potom vyndáme.