Mašlovačka z husího peří
9. srpna 2023676
Mezi tradiční suroviny využívané v lidové kultuře po staletí patří také husí peří. Známým a v tradičním prostředí velmi žádaným výrobkem z husích letek se zejména během 19. století stala takzvaná mašlovačka sloužící k potírání připravovaných pečených pokrmů tukem, vejci, mlékem či vodou. Hospodyním mašlovačky vydržely poměrně dlouho, přestože je nemyly, ale pouze dosucha otíraly. Ideálním počtem na výrobu mašlovačky je patnáct per, ale může jich být méně i více. Je třeba vybrat stejně silná brka a zbavit je odtrhnutím peří na spodních dvou třetinách. Brka se k sobě úhledně složí a pevně pod peřím svážou. Následuje postupné proplétání pevnou nití. To může být provedeno řídce i velice hustě, ale vždy je třeba dbát na to, aby byl proplétán lichý počet per. Při jejich větším množství mohou zůstat, ta ve středu, nepropletena. Konec mašlovačky se utáhne, několikrát obtočí nití a uváže na uzlík. Vyčnívající brka stačí zarovnat pouhým zastřižením.Přestože se jedná o velmi jednoduchý rukodělný výrobek, jeho funkčnost je vysoká a obstojí i v současné době. Muzeum Novojičínska - CETRAT Příbor