Jak se čepuje ta nejlepší plzeň v celé Praze
Také patříte k milovníkům plzeňského piva? A věděli jste, že se na jeho výsledné chuti podepisuje i to, jak je načepované? V tomto díle seriálu Žít Prahu vám ukážeme, co všechno je při čepování plzně potřeba dodržet, abyste dostali dokonalou sklenici zlatavého moku.
Čepováním nás provede Lucie Janečková, mistr výčepní z Lokálu U Bílé kuželky, kde mají jednu z nejlepších plzní v celé Praze.
A co jsme se díky Lucii dozvěděli? Tak například proč je tak zásadní čistota nejen sklenic, ale i všech trubek, na kolik stupňů je nutné vychladit tankovnu, jak studený by měl být půllitr nebo jakou teplotu má plzeň, když vám ji načepují.
Navíc nám Lucie Janečková ukázala nejrůznější styly čepování. Nejčastěji zákazníci touží po hladince, někteří si objednávají šnyt, ale také mlíko nebo čochtana. A věděli jste, jaký je rozdíl mezi řezaným a míchaným pivem?
Pokud patříte k milovníkům piva, můžete zajít do Bílé Kuželky na školu čepování, kterou tu pořádají zhruba dvakrát do měsíce. A jestli chcete do tajemství tohoto lahodného moku opravdu proniknout, připravila pro vás Lucie 10měsíční kurz s příznačným názvem Maximum o pivu.
A jak nejraději pijete pivo vy? Dáváte si hladinku, šnyt, mlíko nebo čochtana? A kde podle vás čepují v Praze tu nejlepší plzeň? Dejte nám vědět do komentářů!
00:00 Jak správně čepovat plzeň
00:33 Za skvělou plzní s výčepní Luckou Janečkovou
01:52 Pravidlo č. 1: Čistota
02:56 Čepuje se pivo, nebo se točí?
03:32 Pravidlo č. 2: Teplota
04:29 Špinavý versus čistý půllitr
06:19 Jak načepovat hladinku
06:51 Jak načepovat šnyt
07:28 Jak načepovat čochtana a mlíko
09:50 Řezané, nebo míchané?
Vážíme si vaší podpory, díky!
Daniel, Lukáš, Honza, Martina, Květa, Ruda