Kapří jazyky s Romanem Vaňkem: Jak dnes uvařit delikatesu našich předků
Jestli chcete převážet živé kapry bez vody, opijte je kořalkou. Tento historický trik rybářů asi funguje, ale už je zakázaný. Proto si s Romanem Vaňkem a šéfkuchařem Jiřím Štiftem radši uvaříme jeden historický, luxusní recept pro smetánku, v kterém se během přípravy začal původní kapr poněkud ztrácet...
0:00 Co říká historie o převozu živých ryb
2:25 Co říká zákon
3:55 Historické recepty na kapra
5:18 Kapří jazyky
6:10 Představení šéfkuchaře Jiřího Štifta
6:50 Recept
8:23 Cena pokrmu závratně stoupá
11:20 Hostina
Ingredience na matelote s kapřími jazyky:
6× kapří jazyk, voda, sůl, cibule, mrkev, celer, petržel, anglická slanina, máslo, česnek, bobkový list, tymián, černý pepř, hřebíček, 2× červené víno, 4× lžíce, jus lié, hladká mouka, 1× úhoř, sádlo, cibulky, hlavičky žampionů, mlíčí z kapra, artyčoky, citronová šťáva, 1× bílé víno, 6× rak, petržel.